Welke landen

Helmverplichting per land

De afgelopen jaren is er een flinke discussie geweest over het al dan niet verplichten van een helm tijdens de beoefening van wintersport. Aanleiding hiervoor is het feit dat hersenletsel nog steeds doodsoorzaak nummer één is bij ongevallen op de piste. Hieronder geven wij een overzicht van de regelgeving per wintersportbestemming: 

Oostenrijk

In Oostenrijk verschilt de helmverplichting per deelstaat. Een helm is verplicht in de deelstaten Burgenland, Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark en Wenen. Draagt uw kind tot 15 jaar geen helm dan riskeert u een boete of verhoogde aansprakelijkheid bij een ongeval. 

Duitsland

In Duitsland is het niet verplicht om een skihelm te dragen op de piste. Er wordt overigens door de belangrijkste wintersportverenigingen wel op aangedrongen om een skihelm te dragen. De meeste Duitsers kiezen er overigens uit zichzelf voor om een skihelm te dragen. 

Zwitserland

In Zwitserland geldt geen helmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen op de piste. 

Italië

Het is in Italië verplicht voor kinderen tot en met 14 jaar om een skihelm te dragen. Gebeurt dit niet, dan riskeert u een boete tot wel € 200,-. 

Frankrijk

In Frankrijk geldt geen helmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen op de piste. 

Polen

In Polen is het sinds 2012 verplicht voor kinderen onder de 16 jaar om een skihelm te dragen. Wordt deze regel overtreden dan moet men rekening houden met een flinke boete. 

Tsjechië

In Tsjechië geldt geen helmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen. 

Noorwegen

In Noorwegen geldt geen helmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen, maar worden kinderen wel actief gestimuleerd tot het dragen van een helm. 

Welke overweging

Wel of geen skihelm?

Volgens de buitenlandse wetgeving is het dragen van een skihelm slechts in enkele gevallen verplicht. Dat skiën of snowboarden daarentegen gevaarlijk kan zijn voor zowel beginners als ervaren wintersporters, is een understatement. Het is dan ook goed om te bedenken dat ruim 80% van het hoofdletsel voorkomen kan worden door een goede skihelm. Een skihelm zou daarom volgens velen tot de basisuitrusting van een wintersporter moeten gaan behoren.

Gaat u op wintersport met kinderen, onthoudt dan goed dat uzelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van het kind. Een volwassene moet dan ook altijd het goede voorbeeld geven en bedenken wat het veiligst is voor zijn of haar kind. 

Schadevergoeding

Gaat u skiën of snowboarden zonder skihelm en loopt u onverhoopt letselschade op, houdt dan rekening met het feit dat u mogelijk geen aanspraak maakt op een volledige schadevergoeding. Daarnaast had het letsel mogelijk zelfs voorkomen kunnen worden bij het dragen van een skihelm.