Skihelm Verplicht

Helmverplichting per land

De afgelopen jaren is er een flinke discussie geweest over het al dan niet verplichten van een helm tijdens de beoefening van wintersport. Aanleiding hiervoor is het feit dat hersenletsel nog steeds doodsoorzaak nummer één is bij ongevallen op de piste. Hieronder geven wij een overzicht van de regelgeving per wintersportbestemming:

Oostenrijk

Draagt uw kind tot 15 jaar geen helm dan riskeert u een boete of verhoogde aansprakelijkheid bij een ongeval. In Oostenrijk is een skihelm tot 15 jaar verplicht in alle deelstaten, behalve in Tirol en Vorarlberg. Verder geldt er voor volwassenen nergens een skihelmplicht.

Duitsland

In Duitsland is het niet verplicht om een skihelm te dragen op de piste. Er wordt overigens door de belangrijkste wintersportverenigingen wel op aangedrongen om een skihelm te dragen. De meeste Duitsers kiezen er uit zichzelf voor om een skihelm te dragen.

Zwitserland

In Zwitserland is er geen sprake van een skihelmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen op de piste. Toch dragen veel mensen hier een skihelm voor hun eigen veiligheid.

Italië

Het is in Italië verplicht voor kinderen tot 15 jaar om een skihelm te dragen. Als er geen helm wordt gedragen, dan riskeert u een boete tot wel € 200,-.

Frankrijk

In Frankrijk is er geen sprake van een skihelmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen op de piste. Toch wordt het dragen van een skihelm wel geadviseerd.

Polen

In Polen is het sinds 2012 verplicht voor kinderen onder de 16 jaar om een skihelm te dragen. Wordt deze regel overtreden, dan moet er rekening houden worden met het innemen van de skipas en een flinke boete.

Tsjechië

In Tsjechië is er geen sprake van een skihelmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen op de piste.

Noorwegen

In Noorwegen is er geen sprake van een skihelmverplichting voor zowel kinderen als volwassenen op de piste. Wel worden de kinderen hier actief gestimuleerd om een skihelm te dragen.

De overweging

Wel of geen skihelm?

Volgens de buitenlandse wetgeving is het dragen van een skihelm slechts in enkele gevallen verplicht. Dat skiën of snowboarden daarentegen gevaarlijk kan zijn voor zowel beginners als ervaren wintersporters, is een understatement. Het is dan ook goed om te bedenken dat ruim 80% van het hoofdletsel voorkomen kan worden door een goede skihelm. Een skihelm zou daarom volgens velen tot de basisuitrusting van een wintersporter moeten gaan behoren.

Gaat u op wintersport met kinderen, onthoudt dan goed dat uzelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van het kind. Een volwassene moet dan ook altijd het goede voorbeeld geven en bedenken wat het veiligst is voor zijn of haar kind.

Schadevergoeding

Gaat u skiën of snowboarden zonder skihelm en loopt u onverhoopt letselschade op, houdt dan rekening met het feit dat u mogelijk geen aanspraak maakt op een volledige schadevergoeding. Daarnaast had het letsel mogelijk zelfs voorkomen kunnen worden bij het dragen van een skihelm.