Beste skihelm voor kinderen

Het belang van een skihelm


Op de piste is de veiligheid van uw kind afhankelijk van zijn omgeving. Zo zorgt een drukke omgeving met beginnende skiërs voor meer risico, net zoals dagen met onrustige weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk, zowel voor de allerjongste onervaren skiërs als voor ervaren daredevils, om een goede skihelm te gebruiken. Het advies is dan ook om uw kind te voorzien van een goede helm om ongelukken met een nare uitkomst voorkomen. In sommige gebieden is het dragen van een helm zelfs verplicht voor kinderen. Voor een handig overzicht van de landen waarin het dragen van een helm verplicht is kunt u op onze adviespagina kijken.

Wanneer u een helm uitzoekt voor uw kind is het belangrijk dat u niet alleen naar het uiterlijk van de skihelm kijkt. Wat voor helm voor uw kind geschikt is, kunt u lezen op deze pagina. Let goed op bij het aanschaffen van een skihelm dat de helm voorzien is van de Europese Veiligheidsrichtlijnen!


Welke helm is voor uw kind geschikt?

De helm-maat meten

1. Welke helm uw kind past, is afhankelijk van de hoofdomtrek. Deze meet u op de grootste mogelijke plek van het hoofd.
2. Wikkel een meetlint over het hoofd van uw kind.
3. Het meetlint moet ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen geplaatst worden.
4. Neem de oren niet mee tijdens het meten, zorg ervoor dat het lint ook hier net boven geplaatst wordt.
5. Lees nu het aantal centimeters af, dit is de helm-maat van uw kind.

Op onze site worden helmen verkocht met maten tussen de 46 en 60 cm! Zit uw kind tussen twee maten in? Ga dan voor de grotere maat, maar zorg ervoor dat de helm een verstelbaar systeem heeft, zodat de helm niet te los zit!

Hoe draag je een helm?

Wanneer zit de helm goed?

De helm die u voor uw kind uitzoekt, is dus afhankelijk van de helm-maat die uw kind heeft. Vaak denken ouders dat het verstandig is een helm op de groei te kopen. Dit is echter geen juiste beredenering. Een kinderhoofd groeit niet erg snel en dit resulteert in een helm die te los op het hoofd zit. Een losse helm verschuift tijdens het bewegen en zorgt zo voor minder bescherming tijdens een val!

U weet wanneer de pasvorm van een helm juist is als:
1. Uw kind zijn / haar hoofd op en neer beweegt zonder dat de helm verschuift of kan bewegen.
2. Wanneer een helm geen vervelende drukpunten heeft. Een helm mag niet te los en niet te strak zitten.

De gemiddelde helm-maat per leeftijd

Leeftijd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Meisje (cm)

46

48

49.25

50

50.5

51

51.25

51.75

52.25

52.75

53.25

53.75

54.25

54.75

55

55

55.25

55.25

55.25

55.25

55.25

Jongen (cm)

47.25

49.25

50.5

51.25

51.5

51.75

52

52.5

52.75

53.25

53.75

54.25

54.5

55.25

56

56.5

56.75

57

57.25

57.5

57.75


Belangrijkste kenmerken

Materiaal

Skihelmen zijn doorgaans gemaakt van materialen als polycarbonaat (soort kunststof), hardshell of EPS (beter bekend als piepschuim). Deze materialen zijn in staat om schokken op te vangen, sterk isolerend en bovendien ook ventilerend. Deze materialen vallen onder strenge veiligheidsnormen zoals EN 1077 B. Ondanks het feit dat de meeste skihelmen van absolute topkwaliteit zijn, is het aan te raden om deze iedere 3 tot 5 jaar te vervangen. Op deze manier bent u verzekerd van een skihelm die aan alle veiligheidseisen blijft voldoen.

Veiligheid

Skihelmen dienen het hoofd vanzelfsprekend te beschermen tegen letsel. Het is dan ook aan te raden om een skihelm aan te schaffen die voldoet aan de strengste veiligheidseisen. De helmen op de site van Kinderhelmen.com voldoen aan verschillende van deze veiligheidseisen. Sommige merken, zoals Uvex, hebben zelfs besloten skihelmen te produceren bestaand uit meerdere lagen van verschillende materialen. De buitenste schil gemaakt van hardshell biedt in combinatie met de binnenste schil van een soort piepschuim een uiterst effectieve bescherming.

Verstelbare pasvorm

De meeste skihelmen beschikken over een speciale 'fitting systems'. Dit is niet alleen handig wanneer uw kind tussen twee maten in zit maar dit zorgt ook voor extra veiligheid. Wanneer een helm te los zit kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het voor- of achterhoofd niet goed wordt beschermd. Er zijn verschillende pas systemen beschikbaar. De meeste helmen werken met een handig draaisysteem dat aan de achterzijde zit. Hiermee kunt u de pasvorm van de helm kleiner of groter maken.


Type helmconstructie

Hardshell constructie

Een meest gebruikte skihelm variant is een helm voorzien van een hardshell constructie. De hardshell heeft een harde buitenlaag maar is van binnen lekker zacht gevoerd. Een hardshell (ook wel bombshell) biedt een optimale bescherming tegen harde klappen. Ook zorgt deze constructie ervoor dat de helm extra bescherming biedt tegen scherpe objecten zoals takken en rotsen. Deze helmen gaan vaak langer mee dan de in-mold helmen en bieden daarnaast dus ook meer bescherming. Nadelig aan deze helmen is vaak het gewicht, ze zijn zwaarder dan in-mold helmen en deze helm variant heeft vaak een voering die niet uitneembaar is.

In-mold constructie

Helmen met een zogenaamde In-mold constructie hebben een laag van schuim onder de harde buitenkant, die de schokken opvangt bij een val. Dankzij de speciale schuimlaag zijn In-mold helmen extreem licht in gewicht. De helmen zijn vaak voorzien van een zachte voering en bieden bescherming bij een val. In vergelijking met de hardshell helm bieden deze helmen minder bescherming en wordt het hoofd niet beschermt tegen scherpe voorwerpen zoals takken en rotsen. Voor de allerjongste kinderen wordt deze helm echter wel aangeraden, vanwege het lichte gewicht. Voor de echte daredevil raden wij aan om een hardshell helm te gebruiken voor extra bescherming.


Extra tips


1. Kijk goed naar het ventilatiesysteem van de helm. Tijdens het skiën wordt het hoofd snel warm en dat voelt niet fijn aan. Daarom zijn alle helmen voorzien van een ventilatiesysteem. Een passief ventilatiesysteem is voorzien van gaten terwijl een actief ventilatiesysteem aangepast kan worden. Een helm moet altijd voorzien zijn van één van deze opties.

2. Zit de kinband goed? Wanneer deze niet goed zit kunt u er van uitgaan dat de helm niet de juiste pasvorm heeft.

3. Let goed op de voering van de helm. Sommige voeringen zijn uitneembaar, waardoor u deze handig kunt wassen na gebruik. Daarnaast zijn sommige oorbeschermers ook uitneembaar, wat voor extra comfort zorgt tijdens warme dagen op de piste.

4. Skihelmen met een vizier. Dit is erg handig, omdat u hierdoor zeker weet dat uw kind zijn/haar skibril niet kwijtraakt of vergeet. Let goed op de aanwezigheid van een bril-clip, zodat uw kind altijd gebruik kan maken van een skibril.

5. Skibril. Net als de skihelm zorgt een bril voor extra veiligheid op de piste. De bril beschermt de ogen en zorgt daarnaast voor extra zicht zodat ongelukken worden voorkomen. Klik op deze link voor een overzicht van onze skibrillen voor kinderen.


Onze merken


Een greep uit ons assortiment