Beste fietshelm voor kinderen

Waarom een fietshelm?

Extra veiligheid

Nederland is een fietsland. Niet alleen gebruiken wij de fiets om ons te verplaatsen van punt A naar punt B, maar ook voor de lol pakken wij regelmatig de fiets. Voor kinderen betekent fietsen een bron van plezier, maar ook een bron van extra gevaar. Jonge kinderen zijn nog bezig met de ontwikkeling van hun coördinatievermogen, waardoor het recht fietsen en snel handelen tijdens een drukke situatie soms stroef verloopt. Daarnaast zijn kinderen vaak onbedoeld snel afgeleid. Verder kunnen de acties van onoplettende chauffeurs onvoorspelbaar zijn.

Om deze redenen raden wij aan om uw kind al van jongs af aan te leren fietsen met een stevige helm op het hoofd. Het dragen van een fietshelm zorgt voor 45% minder kans op hersenletsel. De helmen van tegenwoordig zorgen niet alleen voor extra bescherming maar zien er ook nog eens bijzonder leuk uit, waardoor u kind met plezier de helm op zal zetten.


De werking


De fietshelm is bedoeld om een fietser te beschermen tegen letsel. Een fietshelm heeft vaak een lichte in-mold constructie, waarmee de helm is opgebouwd uit een harde buitenkant en een binnenkant gemaakt van piepschuim of soortgelijk materiaal, zoals foam. De buitenkant beschermt hierdoor tegen de klap, terwijl de binnenkant voor een fijne demping van de 'botsenergie' zorgt. De klap wordt door dit materiaal verdeeld over een groter oppervlak dan alleen het hoofd, waardoor het hoofd minder schade ondervindt. Een helm voorkomt daarnaast het directe contact tussen de grond of het harde obstakel waarmee het hoofd in aanraking kan komen.

Een helm biedt bescherming tegen een rijdend voertuig tot 25 km per uur. Wanneer het voertuig harder dan dit rijdt wordt de functie van de helm verminderd. Gelukkig rijden kinderen vaak erg langzaam, waardoor de kinderhelmen alsnog een goede bescherming bieden.


Welke helm is voor uw kind geschikt?

Meten

Een te grote of kleine fietshelm biedt geen optimale bescherming. Het is daarom zeer belangrijk om een helm te kopen in de juiste maat. Hier komt u achter door de hoofdomtrek van uw kind op te meten:

Stap 1: Wikkel een meetlint over het hoofd van uw kind.
Stap 2: Het meetlint moet ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen geplaatst worden.
Stap 3: Neem de oren niet mee tijdens het meten, zorg ervoor dat het lint ook hier net boven geplaatst wordt.
Stap 4: Lees nu het aantal centimeters af, dit is de helm-maat van uw kind.

De helm-maten op onze site verschillende tussen de 44 en 60 cm, zodat er voor ieder kind wat wils is. Bij een halve maat raden wij aan de helm-maat naar boven af te ronden. Wanneer een helm voorzien is van een verstelbaar systeem kunt u deze aanpassen naar het hoofd van uw kind.

Eerste keer passen

Wanneer u kijkt of de helm goed past op het hoofd van uw kind is het verstandig dit handige stappenplan te volgen:

1. Zet de helm horizontaal op het hoofd van uw kind en zorg ervoor dat de voorkant net boven de wenkbrauwen uitkomt. Let hierbij op dat de helm dus niet te ver naar achter staat.
2. Maak de helm passend met het verstelbare systeem.
3. Zorg ervoor dat er een vingerspeling ruimte overblijft, zodat de helm niet te veel knelt.
4. De kin sluiting hoort onder de kin geplaatst te worden en niet op een andere plek.
5. Zorg ervoor dat de ogen en oren goed vrij blijven.

Door uw kind zijn/ haar hoofd goed te schudden, kunt u nagaan of de helm stevig blijft zitten. Is dit niet het geval? Dan is de helm te groot en moet u opzoek naar een ander!

Handige weetjes

Zorg ervoor dat de helm een goede bescherming biedt aan het achterhoofd, het voorhoofd en de slapen. Naast de juiste maat en het goed dragen van de helm zijn er extra weetjes die handig zijn om te weten:

Een helm die meer dan 5 jaar oud is verliest zijn dempende functie. Wij raden dan ook aan om een fietshelm om de 5 jaar te vervangen.

De functie van een helm gaat verloren, nadat deze een harde klap heeft gemaakt. Zonder dat het zichtbaar is, kan aan de binnenkant de dempende functie verloren zijn gegaan. Na een harde klap raden wij dus aan om een nieuwe helm aan te schaffen.

Wij raden aan om zorgvuldig met de helm om te gaat. Wanneer u deze in een vochtige kamer laat liggen of als u een nat product in de helm legt (zoals handschoenen), gaat de duurzaamheid van de helm achteruit!

De gemiddelde helm-maat

Leeftijd

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Meisje

46

48

49.25

50

50.5

51

51.25

51.75

52.25

52.75

53.25

53.75

54.25

54.75

55

55

55.25

55.25

55.25

55.25

55.25

Jongen

47.25

49.25

50.5

51.25

51.5

51.75

52

52.5

52.75

53.25

53.75

54.25

54.5

55.25

56

56.5

56.75

57

57.25

57.5

57.75


Extra tips

Zodra u weet wat de helm-maat van uw kind is, kunt u op zoek naar een fietshelm. Door het grote assortiment zetten we voor u even op een rijtje waar u rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een helm:

- Ventilatie. Een helm is vaak gemaakt van een vorm van kunststof. Dit materiaal heeft geen ademende eigenschappen en zorgt dus voor extra warmte op het hoofd. Daarom is ventilatie van belang. Zitten er verstelbare ventilatiegaten in voor frisse lucht? Koop nooit een helm die niet voorzien is van ventilatie!

- Anti-insecten. Wanneer een helm voorzien is van ventilatiegaten kunnen er, zonder de juiste afwerking, beestjes via de ventilatiegaten de helm inlopen. Niet super fijn natuurlijk! Zorg er daarom voor dat u een helm koopt die zo is afgewerkt dat dit niet meer mogelijk is.

- Pasvorm. Een hoofd groeit bijzonder langzaam, waardoor uw kind voor een flinke tijd gebruik kan maken van zijn helm. Koop een helm dan ook nooit op de groei, dit zorgt alleen maar voor extra gevaar, wanneer de helm te los zit. Wel kunt u een helm aanschaffen die voorzien is van een verstelbare pasvorm, zodat uw kind er langer mee kan doen.

- Kinband. Alle helmen zijn voorzien van een kinband. Sommige van deze kinbanden hebben een extra veiligheidssysteem, zodat de helm niet zomaar los kan schieten.

- EU-richtlijnen. Zorg er uiteindelijk ook voor dat de helm voorzien is van de EU-richtlijnen, zodat u zeker weet dat u kind extra veilig op pad kan!

Zo zit een helm goed:


Onze merken


Een greep uit ons assortiment:
-