Fietshelm Verplicht

Waarom een fietshelm?

In Nederland worden jaarlijks 26.000 kinderen op de EHBO behandeld na een ongeluk met de fiets. In ongeveer 25% van de gevallen is er sprake van hoofdletsel. Ongevallen tijdens andere activiteiten zoals loopfietsen, skaten, rolschaatsen, steppen en waveboarden zijn hierbij nog buiten beschouwing gelaten.

Een fietshelm kan de kans op hoofdletsel tot 45% verlagen bij een eenzijdig ongeval zoals een valpartij. Een fietshelm werkt doordat deze een vertragende werking heeft op de hersenen bij een botsing van het hoofd met een hard voorwerp of de grond. Daarnaast verspreidt een helm de impact van de botsing over een groter oppervlak van het hoofd. Een fietshelm is dan ook vooral effectief bij een geringe 'botssnelheid' van maximaal 25 km/u. Kinderen hebben dan ook veel baat bij het dragen van een fietshelm, omdat zij vaak op een geringe snelheid bewegen en dus optimaal worden beschermd door de helm.

Punt van discussie

Het verplicht stellen van de fietshelm voor volwassenen is een groot punt van discussie in Nederland. Een aantal organisaties is vóór de invoering van een helmverplichting, terwijl andere experts juist tegen de invoering van een verplichting zijn. Deze organisaties zijn bang dat volwassenen minder gaan fietsen bij een helmverplichting en daardoor gezondheidsproblemen zoals obesitas nog vaker voor zullen komen. In andere Europese landen zoals Spanje, Zweden en Zwitserland is het gebruik van een fietshelm al wel verplicht.

Hoe zet u een fietshelm op?

Een fietshelm biedt in geen enkel geval een goede bescherming wanneer deze verkeerd gedragen wordt. Wanneer u de fietshelm op zet bij uw kind, zorg er dan voor dat de volgende punten worden nagelopen:

  1. Kies een helm met het keurmerk EN1078 of EN1080

  2. Onze helmen voldoen aan de veiligheidseisen

  3. Zorg ervoor dat de bandjes de oren niet belemmeren

  4. Ook het zicht mag nooit belemmerd worden

  5. Trek het riempje op zo'n manier aan dat deze niet weg kan schieten, maar absoluut niet te strak zit

  6. De helm mag niet heen en weer schuiven op het hoofd bij een zijwaartse beweging

  7. Zorg ervoor dat er geen klemmetjes, speldjes of een paardenstaart onder de helm zitten

  8. Bij het bewegen van de helm moet de de hoofdhuid mee kunnen bewegen


Een greep uit ons assortiment